Naar het Gebiedsplan
De Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) loopt van 2020 tot en met 2023. Op 1 juli 2023 stelt de provincie Noord-Brabant het gebiedsplan vast. Hoe staat de natuur ervoor in de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden? Welke maatregelen zijn nodig om de natuur te herstellen? Daarover gaat het gebiedsplan. Iedere provincie stelt een eigen gebiedsplan op. Het gebiedsplan kijkt verder dan alleen stikstof. Het bevat ook oplossingen voor een gezonde waterhuishouding, een goede bodem, sterke natuur die tegen een stootje kan en perspectief voor de landbouw.
De puzzel leggen we samen
Brabant legt de puzzel samen met alle betrokkenen in de gebieden. Met zowel bedrijven als inwoners. Met zowel de steden als de dorpen en het platteland. Met gemeenten en waterschappen, met vertegenwoordigers vanuit de landbouw en de natuurorganisaties. Daarnaast zetten we onverminderd in op de bronmaatregelen voor alle sectoren uit de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof.
Stap voor stap
Brabant stelt het gebiedsplan op in nauwe samenspraak met alle betrokkenen in de gebieden. Dat deden we al en dat blijven we doen. Alleen zo kunnen we werken aan een goede toekomst voor het Brabantse platteland. Dat gebeurt stap voor stap aan de hand van een tijdlijn. Die tijdlijn geeft de richting aan en de ‘randen van de puzzel' die we samen gaan leggen.
Richtinggevende doelen van het Rijk
In juni 2022 maakte de minister de richtinggevende gebiedsdoelen bekend voor de landbouw. De doelen voor industrie en mobiliteit volgen begin 2023, net als de doelen voor water, klimaat en natuur. De reductiedoelen van de kaart per gebied zijn indicatief. Wat telt is dat alle maatregelen, in alle sectoren, van alle provincies samen, leiden tot 50% stikstofreductie. Dit is de doelstelling van het kabinet.
Samen werken aan het Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG)
De provincie staat voor grote maatschappelijke opgaven in het landelijk gebied. Samen met partners moet de provincie versneld aan de slag met (inter)nationale doelstellingen op het gebied van natuur, water en klimaat. Dit gebeurt via het Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG).
Het Rijk wil natuur, stikstof, water en klimaat aanpakken in het landelijk gebied: het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Elke provincie is verzocht om een provinciaal gebiedsprogramma op te stellen, als uitwerking van het Nationaal Programma Landelijk gebied. In Brabant noemen we dit het Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG). Lees meer over de
Brabantse aanpak van de nationale opgaven en de ruimtelijke puzzel.