1. ‘Rav-factoren’: emissiewaarden in de Regeling ammoniak en veehouderij
In het verleden maakten we voor het bepalen van de stikstofemissie van een huisvestingssysteem gebruik van bepaalde, op basis van metingen vastgestelde, ammoniakemissie-waarden. De ammoniakemissiewaarde kan worden omgerekend in het programma AERIUS tot een stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden. Voor veel huisvestingssystemen zijn die emissie-waarden opgenomen in de Regeling ammoniak en veehouderij, afgekort: Rav (daarom noemen we die emissiewaarden ook wel: ‘Rav-factoren’).’
2. Rav-factoren in de ‘passende beoordeling’
In het (recente) verleden was voor het gaan toepassen van een emissiearm stalsysteem geen ‘passende beoordeling’ nodig, omdat dit per definitie zou leiden tot minder ammoniakemissie en dus ook minder stikstofdepositie. Daardoor gold geen Wnb-vergunningplicht en was helemaal geen ‘passende beoordeling’ nodig. Die is nu veranderd: omdat de Rav-factoren niet meer (zonder meer) kunnen worden gebruikt, kan (conform de systematiek van de Wnb) niet meer met zekerheid op voorhand worden uitgesloten dat er significante gevolgen voor een N2000-gebied optreden. Om dat vast te stellen, moet een ‘passende beoordeling’ worden uitgevoerd. Maar bij die ‘passende beoordeling’ kunnen dus niet meer (zonder meer) de Rav-factoren worden gebruikt. Daarom is deze Handreiking opgesteld.
3. Wetenschappelijk onderzoek naar functioneren huisvestingssystemen
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de huisvestingssystemen in de praktijk niet altijd optimaal functioneerden, of dat de bijbehorende Rav-factoren om een andere reden niet exact overeenkwamen met de metingen bij diverse testlocaties waardoor de beoogde emissiereducties niet daadwerkelijk werden behaald. De goede werking van een huisvestingssysteem (en daarmee het behalen van de emissiewaarden) bleek af te hangen van een goede installatie, goed onderhoud, en dergelijke voorwaarden.
4. Oordeel Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State
In het licht van dit wetenschappelijk onderzoek, oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de hoogste bestuursrechter) dat de ‘Rav-factoren’ niet meer zonder meer gebruikt mochten worden als maximale emissiewaarden in het kader van een ‘passende beoordeling’.
5. Handreiking passende beoordeling luchtwassystemen
Daarom is nu voor luchtwassystemen de Handreiking ontwikkeld. De Handreiking biedt aan vergunningaanvragers (veehouders en hun adviseurs) een hulpmiddel bij het opstellen van een ‘passende beoordeling’ voor de toepassing van een luchtwassysteem. Aan de hand van de Handreiking kunnen vergunningaanvragen voor (de meeste) luchtwassystemen worden opgesteld, ingediend, in behandeling genomen en beoordeeld. De Handreiking kan niet (zonder meer) ook gebruikt worden voor situaties waar naast luchtwassystemen ook andere emissiereducerende systemen gehanteerd worden. Omdat voor andere emissiereducerende systemen nog onvoldoende zekerheid bestaat dat er geen significante gevolgen zullen optreden. Voor dergelijke aanvragen kan de provincie dus nog geen vergunningen verlenen.
Laatst bijgewerkt: 22 december 2023