In samenwerking met het ministerie van Landbouw, Visserij, Natuur en Voedselzekerheidkwaliteit en Natuur (LVVNV) is de Brabantse aanpak piekbelasting ontwikkeld. Provincie Noord-Brabant benut hiermee de al bestaande kennis en ervaring van de zaakbegeleiders en van de (overheid)organisaties die actief zijn in de gebieden.
Ga naar de website van Provincie Noord-Brabant voor meer informatie over de Brabantse aanpak, de regelingen, het aanvragen van zaakbegeleiding, cijfers en statistieken en meer:
Brabantse aanpak piekbelasting (Brabant.nl)
Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting
De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) is gesloten op 20 december 2024. Ondernemers die willen stoppen met het bedrijf of een bedrijfslocatie, konden een subsidie aanvragen. Agrarische bedrijven die landelijk de meeste stikstofneerslag veroorzaken op overbelaste Natura 2000-gebieden en hiermee vallen onder de aanpak piekbelasting, kwamen hiervoor in aanmerking. Heeft u de subsidie aangevraagd? Bekijk en beheer uw aanvraag op Mijn RVO.
Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties
De landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) is gesloten op 1 december 2023. Heeft u de subsidie aangevraagd? Op Mijn RVO bekijkt en beheert u uw aanvraag.
Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting
Wilt u doorgaan met uw veehouderij? Maar dan in een gebied waar uw bedrijf minder invloed heeft op kwetsbare natuur? Dan kunt u met de landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) subsidie krijgen voor een bedrijfsverplaatsing binnen Nederland of naar een ander land in de Europese Unie. U kunt ook eerst subsidie aanvragen voor onderzoek naar de haalbaarheid daarvan. Dit kan tot 30 november 2027. Meer informatie vindt u op Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp): bedrijfsverplaatsing | RVO.nl.
Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting
De innovatieregeling (Sbv) is gesloten op 8 januari 2025. Veehouders met melkvee, vleeskalveren of varkens konden hiermee investeren in een combinatie van bewezen technieken om de stikstofneerslag van hun veehouderijlocatie te verminderen en de te duurzaamheid vergroten. Heeft u de subsidie aangevraagd? Op Mijn RVO bekijkt en beheert u uw aanvraag.
Gratis ondersteuning van een zaakbegeleider
Een zaakbegeleider is een onafhankelijke gesprekspartner die u de weg wijst binnen overheidsorganisaties, beleid, regelingen en subsidies. Met behulp van deze inzichten maakt u zélf een toekomstbestendige keuze, passend bij uw situatie. De ondersteuning van een zaakbegeleider is kosteloos.
Neem contact op met RVO of Provincie Noord-Brabant om een gesprek met een zaakbegeleider aan te vragen. Via RVO kunt u digitaal of telefonisch een afspraak inplannen: 088 - 042 42 42 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur). Brabantse veehouders kunnen ook bij het Contactpunt Piekbelasting van de provincie kosteloos een verkennend gesprek aanvragen met een van de zaakbegeleiders. Bel hiervoor 073 680 81 82 (bereikbaar tijdens kantooruren) of mail naar contactpiekbelasting@brabant.nl. Voor dit gesprek is geen aanvraag bij RVO nodig.
Contactpunt Piekbelasting Noord-Brabant (Brabant.nl)
Geen piekbelasting?
Valt uw agrarische onderneming niet onder de doelgroep van de aanpak piekbelasting, maar wilt u wel innoveren, omschakelen, verplaatsen of beëindigen? Kijk voor een overzicht van de beschikbare landelijke regelingen op
Regelingen | Aanpak Stikstof Brabant
Piekbelastende industriële bedrijven
Het Rijk neemt contact op met de 28 industriële bedrijven die voldoen aan de landelijke drempelwaarde van de aanpak piekbelasting. Samen met deze bedrijven wordt bekeken wat nodig is om versneld de stikstofuitstoot terug te brengen. Dit gebeurt via onder meer het aanscherpen van vergunningen en versnelde verduurzaming.
Maatregelen industrie | Aanpak piekbelasting (onslevendlandschap.nl)