De Rijksoverheid maakt geld vrij om een deel van de stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden terug te dringen.
Regelingen voor bedrijfsbeëindiging
Aanpak piekbelasting
In samenwerking met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) is de Brabantse aanpak piekbelasting ontwikkeld. Provincie Noord-Brabant benut hiermee de al bestaande kennis en ervaring van de zaakbegeleiders en van de (overheid)organisaties die actief zijn in de gebieden. Ga naar de website van Provincie Noord-Brabant voor meer informatie over de Brabantse aanpak, de regelingen, het aanvragen van zaakbegeleiding, cijfers en statistieken en meer.
Lbv voor kleinere sectoren
Valt u niet onder de doelgroep van de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv/ Lbv-plus), maar wilt u toch stoppen? De minister werkt aan een nieuwe beëindigingsregeling voor veehouders met dieren die buiten de Lbv en Lbv-plus vallen. Ook zij kunnen dan met steun van de overheid hun bedrijf stoppen. Deze ‘Lbv voor kleinere sectoren’ is nog toestemming nodig van de Europese Commissiekunnen agrarische ondernemers vanaf half november tot half december 2024 aanvragen.
Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging (MGB)
Met de regeling Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging (MGB-regeling) kunnen provincies, in opengestelde gebieden, bedrijfslocaties van veehouders die vrijwillig willen stoppen aankopen of via een subsidie laten beëindigen. De regeling is aanvullend op de landelijke beëindigingsregelingen veehouderijlocaties (met piekbelasting). De MGB-regeling wordt momenteel uitgewerkt door het Rijk. Kijk voor meer informatie op: Aanpakstikstof.nl/MGAB
Extensiveren
Deze regeling is inmiddels gesloten. Kijk voor meer informatie over ondersteuning en regelingen voor extensivering op de website van de Provincie Brabant.
Verplaatsen
De Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) komt eraan: subsidie als u uw veehouderij vrijwillig verplaatst naar een gebied met meer mogelijkheden. Nog niet zeker? Vraag dan subsidie aan voor een haalbaarheidsonderzoek.
Meer informatie
Innoveren
Heeft u een veehouderij met melkvee, vleeskalveren of varkens? En wilt u de stikstofneerslag van uw veehouderijlocatie verminderen en de duurzaamheid vergroten? Dit kan door te investeren in een combinatie van bewezen technieken. Vraag hiervoor de Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) aan. Dit kan met de innovatieregeling vanaf 21 oktober 2024.
Meer informatie
Omschakelen
Veehouders met plannen voor verduurzaming kunnen terecht bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL). Daar kunnen zij een lening van maximaal €500.000 krijgen tegen soepele voorwaarden. Hun investeringen moeten minimaal 5 van de 8 duurzaamheidsdoelen ondersteunen.